PAVAJELE: produsele se montează “uscat” pe un pat de nisip nivelat şi bine compactat. IMPORTANT: Grosimea pavajului cât şi tipul de fi nisaj vor fi alese în funcţie de destinaţia spaţiului ce urmează a fi pavat precum şi de trafi cul preconizat(zonă pietonală, spaţii industriale).
STRATUL DE NIVELARE: în general se realizează din sort concasat (3-6 mm), perfect nivelat şi egalizat.
GEOTEXTILUL: Se recomandă folosirea geotextilului pentru o mai bună şi uniformă distribuire a sarcinilor, cât şi pentru a evita amestecarea diverselor straturi de suport cu stratul de nivelare.
STRATUL DE SUPORT: are funcţia de a prelua şi a transmite terenului solicitările la care este supus pavajul şi de a garanta o capaciate portantă adecvată pavajului. Stratul de suport trebuie dimensionat în funcţie de solicitările prevăzute.
În general stratul de suport este realizat din agregate de dimensiuni mai mari, însă cu o curbă granulometrică uniform distribuită.
BORDURA: are rolul de opritor al mişcărilor pe orizontală a pavajelor. După ce au fost montate pavajele, rosturile dintre acestea trebuie umplute cu nisip uscat şi fi n (nu trebuie să fi e concasat) cu diametru de maxim 2 mm.
Este importantă prezenţa în permanenţă a nisipului în rosturile dintre pavaje pentru a avea un cât mai bun efect autoblocant între fi ecare bucată de pavaj în parte. În anumite cazuri speciale, de utilizări specifi ce, este posibilă folosirea de răşini speciale în vederea fi xării nisipului din rostrurile dintre pavele, pentru a preveni golirea acestora.
Pentru a fi siguri că obţineţi o lucrare de calitate pentru proiectul dumneavoastră de amenajare exterioară este recomandat să vă adresaţi fi rmelor specializate şi califi cate, fi ind în măsură să dimensioneze în mod corect toate elementele necesare realizării proiectului.
NOTE ŞI AVERTIZĂRI
CULORI: eventualele variaţii de nuanţe sunt caracteristice acestor tipuri de produse. Astfel in faza de montaj este recomandat să se folosească simultan produse din cel puţin 3 ambalaje pentru a evita formarea de conglomerate de nuanţe de culori.
Culorile prezentate în sit-ul sunt indicative.
EFLORESCENŢA: eflorescenţa este un fenomen natural şi nu reperezintă un defect (a se vedea standardul SR EN 1338 şi 1339). Fenomenul de eflorescenţă dispare cu trecerea timpului, însă poate fi înlaturat şi mai înainte folosind produse de curăţare specifice.
|